Ταξίδια

Το νησί του Πάσχα ένα απόμακρο και μυστηριώδες νησί στο Ειρηνικό Ωκεανό

Το Νησί του Πάσχα (ισπανικά : Isla de Pascua), και επίσης Ράπα Νούι (ραπα νόυι: Rapa Nui), είναι νησί της Πολυνησίας  που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι επαρχία της Χιλης . Έχει έκταση 163,6 τ.χλμ και πληθυσμό περίπου 7.750 κατοίκους στην απογραφή του 2017. Θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο. Ο γηγενής πληθυσμός αναφέρεται στο νησί ως Ραπανούι και οι Χιλιανοί ως Isla de Pascua. Το όνομα «Νησί του Πάσχα» οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρογκεβεν ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722.

Μερικά από τα μυστήρια που κρύβει:

Α) Κανείς δεν ξέρει πώς και γιατί ήρθαν σε έναν τόσο απομονωμένο και μακρινό τόπο οι πρώτοι του κάτοικοι, καθώς και πώς επέζησαν από τον ωκεανό, τους καρχαρίες, τις θερμοκρασίες.

Β) Πώς και γιατί προέκυψαν τα 887 γιγαντιαία μονολιθικά αγάλματα, γνωστά ως Μοάι. Μήπως τα έφτιαξαν εξωγήινοι;

Θα φτάσεις με το αεροπλάνο που εκτελεί το δρομολόγιο Σαντιάγο – Ταϊτή. Το Πάσχα βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής. Μια φορά το χρόνο περνάει από κει το πλοίο Soren Larsen, που σαλπάρει από Νέα Ζηλανδία.

Οι άνθρωποί του ζουν κυρίως από τον τουρισμό. Υπάρχουν περίπου 25 εστιατόρια.

Με αυτοκίνητο θα το εξερευνήσεις σε μερικές ώρες. Με ποδήλατο θα χρειαστείς κάτι παραπάνω, αλλά θα φας πολύ τράνταγμα στους χωματόδρομους.

 

Αξιοθέατα είναι φυσικά τα Μοάι, οι κρατήρες του ηφαιστείου, κάποιες σπηλιές και υπόγεια περάσματα, οι εξωτικές παραλίες.

Από γεωλογική άποψη παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το έδαφος του νησιού είναι ηφαιστειογενές, προερχόμενο από τα τρία τοπικά ηφαίστεια του νησιού. Οι ακτές του είναι απόκρημνες, ενώ υπάρχουν στο νησί πολλά σπήλαια , στα οποία έχουν βρεθεί ξύλινα μικροαντικείμενα, εικόνες και ένα είδος ιερογλυφικής γραφής πάνω σε ξύλο. Το νησί του Πάσχα δημιουργήθηκε, στα προηγούμενα 700 χιλιάδες χρόνια από τρεις διαφορετικές ηφαιστειακές δράσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό τριών διακριτών κρατήρων. Στοιχεία που επιτρέπουν την ανασύνθεση των γεωλογικών χαρακτηριστικών υποδεικνύουν ότι το νησί είναι ένα θερμό σημείο με χαμηλή μαγματική παραγωγικότητα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα νησιά τησ Χαβάης .Το κλίμα του νησιού είναι υποτροπικό, δηλαδή ηλιόλουστο και ξηρό. Οι θερμότεροι μήνες είναι κατά την περίοδο από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο, όταν η μέση θερμοκρασία είναι 23 °C. Οι ψυχρότεροι μήνες είναι κατά την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, όταν η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους 18 °C. Η μέση ετήσια βροχόπτωση φθάνει περίπου τα 1.250 χιλιοστόμετρα, με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις να εμφανίζονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι άνεμοι τον Ιούνιο και τον Αύγουστο είναι ισχυροί και ακανόνιστοι, ενώ στο υπόλοιπο έτος κυρίαρχοι είναι οι ανατολικοί και νοτιοανατολικοί άνεμοι .

 

 

ARIMAR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button