ΔιασκέδασηΕλλάδαΚοινωνία

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Σε αυλές και μπαλκόνια θα γιορτάσουν φέτος οι Έλληνες την Τσικνοπέμπτη λόγω της πανδημίας ζώντας μια διαφορετική Τσικνοπέμπτη μακριά απο τις παραδοσιακές ταβέρνες και ψητοπωλεία που κατακλυζόντουσαν απο το κόσμο για να απολαύσουνε ψητά κρέατα και να γιορτάσουνε  το έθιμο.

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης  στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι “νήστιμοι ημέραι”, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών , της καλούμενης Κρεατινής. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής .

«Την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής , των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων. Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστηρία, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριες , η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχων , με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και  σπονδές από νερό πάνω στους τάφους».

ARIMAR

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button