ΔιατροφήΕλλάδαΜαγειρική

Πολίτικη κουζίνα ….ένα μεγάλο τραπέζι με έντονες μνήμες και μοναδικές γεύσεις

Απο την γνωστή συγγραφέας Μαίρη Τσεβίκ Συμεωνίδη

«Πολίτικη κουζίνα» μια λέξη  που ηχεί τόσο  όμορφα, που είναι για εμάς τους Έλληνες κάτι παραπάνω απο γαστρονομία και έχει γίνει ακόμα ταινία τι σημαίνει για εσάς μια  πολίτισσα σέφ?

 

Η Πολίτικη Κουζίνα έχει την δική της ιστορία, τον ρόλο και τη σημασία του φαγητού και του οικογενειακού τραπεζιού. Μπορούμε να πούμε πως το φαγητό είναι η συνεύρεση των ανθρώπων γύρω απο ένα τραπέζι .λες οι μεγάλες στιγμές της ζωής μας έχουν συνδεθεί με ένα τραπέζι. Είτε αυτό είναι γάμος είτε βάφτιση, είτε είναι κηδεία. πως ξέρουμε οι Πολίτισσες ήταν καλες μαγείρισσες και το τραπέζι τους ήταν πάντα πλούσιο.

λη η οικογένεια μαζευόταν γύρω απο το τραπέζι, το κυρίως γεύμα της ημέρας ήταν στις 7 το απόγευμα, προκειμένου οι άντρες να έχουν τελειώσει τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους.

Το Πολίτικο γεύμα μπορούμε να το χωρίσουμε σε τρία τμήματα. Το Πρώτο περιλαμβάνει τους μεζέδες Το δεύτερο τμήμα το κυρίως φαγητό και το τρίτο γλυκά. Υπήρχε αφθονία στα γλυκά π.χ. καζαν ντιπί, κιουνεφέ. Γλυκά κουταλιού, αλλ και τα παραδοσιακά  του ταψιού όπως κανταιφι, μπακλαβάς, εκμέκ κτλ…

 Υπάρχουν επιδράσεις στην Πολίτικη Κουζίνα απο το μεγάλο πολιτισμικό πληθυσμό  που φιλοξενεί η Κωσταντινουπολη;

Η κουζίνα του κάθε τόπου είναι συγχρόνως  στοιχείο πολιτισμού  του και πολλές φορές τόσο έντονο που χαρακτηρίζει το τόπο. Η κθε εθνότητα που έζησε στην Κωνσαντινούπολη όπως Αρμνιοι, Εβραίοι, Λεβαντίνοι, Τσερκέζοι, Γεωργιανοί, Χιώτες, Καππαδόκες, Πόντιοι, εμπλούτισαν την πολίτικη κουζίνα με τις δικές τους παραδόσεις και με τις δικές τους χαρακτηριστικές  ιδιότητες. 

Ποιο ηταν κίνητρο σας για να ξεκινήσετε  τα βιβλία σας;

Αυτή η παράδοση και το έθιμο της Ρωμιοσύνης της Πόλης μας, με την πάροδο του χρόνου κοντεύει να ξεχαστεί. Στο έθιμο αυτό και και στη Ρωμαιικη αυτή παράδοση έπαιξαν ρόλο μοναδικά πρόσωπα και φίρμες που με το πέρασμα του χρόνου έγιναν μια ανάμνηση και τα πρόσωπα και η προσφορά τους στον πολιτισμό μιας ολόκληρης Αυτοκρατορίας,της Οθωμανικής  αλλ και της περιόδου της Τουρκικής Δημοκρατίας. 

 Το μήνυμα  που θέλω να δώσω με τα βιβλία μου…προσπάθησα να αναπληρώσω ένα κενό στην Πολίτικη Βιβλιογραφία με μαρτυρίες αρχικά μόνον παλιών Ρωμηών (αλλά στα επόμενα βιβλία μου και με άτομα  απο άλλες εθνικότητες που ζούν στην Πόλη) οι οποίοι ασχολήθηκαν με την Πολίτικη Κουζίνα σαν επάγγελμα και δημιούργησαν καταστήματα επώνυμα πλέον με τέτοια γερά θεμέλια ούτως ώστε ακόμα  και αν άλλαξαν χέρια σήμερα να συνεχίζουν να υπάρχουν και συνεχίζουν να συμβολίζουν την πολίτικη κουζίνα με μεγάλη επιτυχία. Προσπάθησα να αναφερθώ στην πολίτικη παράδοση στα φαγητά και στα γλυκά, στους παλιούς και νέους Ρωμιούς Εστιάτορες και στους ιστορικούς ζαχαροπλάστες, Την ζωή, την δυαμικότητα και την δημιουργηκότητα με την οποία κατόρθωσαν να επιβληθούν και να  δημιουργήσουν ιστορία και παράδοση θαυμαστή μέχρι σήμερα. Αυτό βέβαια εννοείτε όχι μόνον για τους Ρωμιούς αλλά για να το δούν και να το καταλάβουν και οι Τούρκοι Πολίτες, Ιδικά οι νέοι άνθρωποι που δεν  ξέρουν και πολλά για την ιστορία  του Ρωμιού στην Πόλη. 

 Ποιο ήταν το Μυστικό όλων αυτών… Πως τα κατάφεραν μέσα σε τόσες δύσκολες συνθήκες

Κοινό χρακτηριστικό όλων αυτών  των Ρωμιών κατέληξα πως ταν η αγάπη και το πάθος που είχαν για την δουλειά τους αλλά και για την πατρίδα τους τον τόπο τους… και συνεχίζουν τον ίδιο αγών μέχρι σήμερα παρά το ότι μείναμε λίγοι και παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλα αυτά τα χρόνια, παρόλα τα εμπόδια που σίγουρα έζησαν και παρόλο τον αναταγωνισμό της σημερινής εποχής. Μετά συνέχισα τις συνενετέυξεις μου με άτομα απο άλλες εθνικότητες της Πόλης και μιλήσαμε για τις γαστρονομικές συνήθειές τους και τους τρόπους ζωής στην Πόλη προσπαθώντας να βρω απαντήσεις στο ερώτημα γιατί αποτελεί και αποκαλείται η Πόλη ένα πανέμορφο, πλούσιο πολιτισμικό μωσαικό … και νομίζω πως μέσα απο τους διαλόγους και τις πληροφορίες, διαβάζοντας τις εργασίες βγαίνει σαφέστατα η ζητούμενη απάντηση δηλαδή  η μαγική  εικόνα της Πόλης που συνδέει και περιλαμβάνει μέσα της βασικά τον κόσμο ολόκληρο…  

Πιστεύω πως μας έχετε καλύψει, θέλετε κάτι να συμπληρώσετε  εσείς;

-Ναι  θέλω να πω…. πως αφιερώνω όλες αυτες τις εργασίες μου σε όσους με την τέχνη και με το ταλέντο τους, αλλά και με την αφωσιωμένη από γενεά σε γενεά, έγιναν οι υπηρέτες  και θαυμαστές  της Πολίτικης κουζίνας  σε όλους τους πολλούς τομείς της, απο τους μεζέδες, τα φαγητά, τα γλυκά, τις σοκολάτες, που δούλεψαν σε ταβέρνες ,και συνέχισαν μια Πολίτικη επίσης παράδοση του τραγουδιού, του χωρού, τις μουσικής αλλά και την παρουσίαση τους. Στη Ζωή και στην δυναμικότητα και στην δημουργικότητα με την οποία κατόρθωσαν να επιβληθούν και να δημιουργήσουν ιστορία και παράδοση θαυμαστή μέχρι σήμερα…

Εγώ και με τις εργασίες μου αυτές αλλά και με το μεζεδοπωλείο μου που το έχω ονομάσει ΜΕΖΕΔΑΚΙ προσπαθώ όσο το δυνατόν να συνεχίσω αυτήν την παράδοση με συνέπεια και με μεγάλη αγάπη στην Κωσταντινουπολη 

ARIMAR

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button