Μαγειρική

Πέντε νόστιμες συνταγές ζυμαρικών

1 Λιγκουινι με ντοματίνια και βασιλικό

Υλικά

500 γρ. λιγκουίνι

500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

6 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες

1/2 κ.γλ. κόκκινο πιπέρι

2 κλωναράκια βασιλικό (και λίγο επιπλέον για το γαρνίρισμα)

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 1/2 φλιτζ. νερό

Τριμμένο τυρί παρμεζάνα για το σερβίρισμα

 

” alt=”” aria-hidden=”true” />

Βάζουμε το λιγκουίνι, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κόκκινο πιπέρι, τον βασιλικό, το λάδι, τα το αλάτι, το πιπέρι, και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι ζυμαρικά να γίνουν al dente και το νερό να έχει σχεδόν εξατμιστεί (περίπου 9 λεπτά). Αλατοπιπερώνουμε με αλάτι και πιπέρι και γαρνίρετε με βασιλικό. Σερβίρουμε με λάδι και παρμεζάνα.

 

2.Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

Υλικά

24 κανελόνια

Για τη γέμιση:

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

λίγο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα

1/2 ξύλο κανέλας

1 κ.γλ. ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 αυγά χτυπημένα

Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα

1 φύλλο δάφνης

3 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι

αλάτι

έξτρα μοσχοκάρυδο

 

” alt=”” aria-hidden=”true” />

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα, για περίπου 7 λεπτά. Ρίχνουμε σκόρδο, κρεμμύδι και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει ο κιμάς προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Για τη μπεσαμέλ: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το γάλα με τη δάφνη και δύο πρέζες από το μοσχοκάρυδο (να μην βράσουν). Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε πρώτα το μισό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια ξαναβάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και μία πρέζα μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Ρίχνουμε δύο κουταλιές από τη μπεσαμέλ σε ταψί. Γεμίζουμε με τον κιμά τα κανελόνια και τα ακουμπάμε στο ταψί με τη μπεσαμέλ. Περιχύνουμε τα κανελόνια με τη μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 180°C για μία ώρα σκεπασμένα. Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο να ροδίσει η κρέμα.

 

 

 

3. Κοχύλια με λουκάνικο και μπρόκολο

Υλικά

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 λουκάνικο της επιλογής μας

1 μπρόκολο (αφαιρούμε τα σκληρά κομμάτια και τα φύλλα)

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

Πρέζα κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)

4 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλο αραιωμένο σε νερό

3 κούπες κοχύλια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

1 κ.γλ. ξύσμα από 1 λεμόνι

½ φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη

 

” alt=”” aria-hidden=”true” />

 

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το λουκάνικο. Σωτάρουμε για 3-4’ λεπτά και μεταφέρουμε λουκάνικο σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το μπρόκολο και σωτάρουμε μέχρι να μαραθεί, περίπου 2 λεπτά. Το βάζουμε κι αυτό στο πιάτο με το λουκάνικο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα με το σκόρδο και το πιπέρι με 1 κουταλιά λάδι, προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε τα κοχύλια μας και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 9 λεπτά. Επιστρέφουμε το μπρόκολο και τα λουκάνικα στη κατσαρόλα και συνεχίζουμετο μαγείρεμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Τελευταίο ανακατεύουμε το τυρί και σερβίρετε.

 

4.Σπαγγέτι με βούτυρο

Υλικά

500 γραμ. μακαρόνια σπαγγέτι

50 γραμμάρια βούτυρο

4 – 5 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

4 κ.σ χυμό λεμονιού

ξύσμα 2 λεμόνια

λίγα φύλλα βασιλικό
 για το γαρνίρισμα

 

” alt=”” aria-hidden=”true” />

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς καστανό χρώμα. 
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τσιγαρίζουμε για περίπου μισό λεπτό. 
Ρίχνουμε το μείγμα στα μακαρόνια, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιών και γαρνίρουμε με λίγα φύλλα βασιλικού.

5.Ριγκατόνι με πικάντικη σάλτσα βότκας

Υλικά

500 γρ. πένες

2 λουκάνικα Ιταλικά μόνο τη γέμιση τους

60 ml. ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

Αλάτι 3/4 κ.γ.

1/2 κ.γ. κόκκος κόκκινο πιπέρι

790 ml συσκευασία ντομάτα στο τρίφτη

30 ml Vodka

120 ml. κρέμα γάλακτος

1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

” alt=”” aria-hidden=”true” />

Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Βάζουμε το νερό να βράσει σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση το νερό προσθέτουμε τις πένες και τις βράζουμε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να είναι αλντέντε. Στραγγίζουμε τις πένες και τις αφήνουμε στην κατσαρόλα ή σε ένα μπόλ. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη γέμιση απο το λουκάνικο και σοτάρουμε συνθίβοντας τη μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε τη βότκα και την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας 1-2 φορές. Προσθέτουμε τις πένες και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα τα υλικά μαζί για 1 λεπτό ακόμη και προσθέτουμε τον μαιντανό. Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστά.

ARIMAR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button