Riviera's SpecialΠρωτοσέλιδα

Λιμανάκια: Η φυσική ομορφιά, το “πηγάδι του Διαβόλου” και οι δύτες που χάθηκαν

Αποτελούν το ομορφότερο ίσως σημείο της Αττικής. Τα λιμανάκια με τα καταγάλανα νερά είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των νοτίων προαστίων. Για μπάνιο το καλοκαίρι και για περιπάτους τον υπόλοιπο χρόνο…

Μια βουτιά στα λιμανάκια Μυστράλ στη Βάρκιζα αφήνει ικανοποιημένους και τους πιο απαιτητικούς δύτες.

Η ζωή εδώ είναι πλούσια. Αρκετές δράκαινες στην άμμο του βυθού, χταπόδια κρύβονται στα ανοίγματα των βράχων. Σπάροι κέφαλοι και Σαργοί συχνάζουν στην περιοχή. Τα βράχια είναι γεμάτα αχινούς και αρκετούς αστερίες.

Το “πηγάδι του Διαβόλου”

Το πιο γνωστό σημείο στα λιμανάκια όμως είναι το “πηγάδι του Διαβόλου”. Είναι στο δεύτερο λιμανάκι της Βουλιαγμένης και πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο πηγάδι. Εκεί, σε βάθος 11 μέτρων,  υπάρχει μια τρύπα διαμέτρου 3 μέτρων. Στο τέλος του πηγαδιού υπάρχουν προστατευτικά κάγκελα που απαγορεύουν την είσοδο των δυτών μέσα στο υποβρύχιο σπήλαιο.

Το πηγάδι βρίσκεται στη μέση περίπου του όρμου. Ξεκινά ακριβώς εκεί που τελειώνουν οι βραχώδεις πλευρές και ξεκινά ο αμμώδης βυθός. Η θέση του σημαδεύεται από μία κόκκινη σημαδούρα δεμένη με σχοινί ως τον βυθό της θάλασσας. Το θαλάσσιο ρεύμα είναι συνήθως ασθενές και ο δύτης ανταπεξέρχεται στην έντασή του χωρίς μεγάλη προσπάθεια, ισχυροποιείται όμως αισθητά κοντά στην είσοδο της σήραγγας…

Έτσι καμιά φορά, εάν το ρεύμα είναι πιο δυνατό, ο δύτης που στέκεται κοντά στην είσοδο της σήραγγας μπορεί να κινδυνεύσει να κολλήσει στο κιγκλίδωμα.

Η εξερεύνηση του σημείου αποτέλεσε πρόκληση για πολλούς. Κάποιοι κατάφεραν να προχωρήσουν σημαντικά και έχουν περιγράψει τι συμβαίνει όταν μπαίνει κανείς στο “πηγάδι του Διαβόλου”. Το τούνελ προχωρά ευθεία και οριζόντια για κάποιο διάστημα και ξαφνικά παρουσιάζει απότομη κλίση προς τα κάτω. Εκεί το ρεύμα γίνεται εξαιρετικά δυνατό…

Οι δύτες που χάθηκαν

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 επιχείρησαν δύο αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν στην τότε αμερικανική βάση του Ελληνικού, κατάδυση και εξερεύνηση του υποθαλάσσιου τούνελ.

Παρά τις σύντονες προσπάθειες Αμερικανών και Ελλήνων βατραχανθρώπων, δεν εντοπίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν αγνοούμενοι. Το 1982, όταν σπηλαιολόγοι – σπηλαιοκαταδύτες, λαμβάνοντας όλα τα διεθνώς εφαρμοζόμενα μέτρα ασφαλείας, με τη βοήθεια μεγάλης ομάδας υποστήριξης, εξερεύνησαν το τούνελ σε αρκετά μεγάλο μήκος.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρήκαν τους σκελετούς των αμερικανών δυτών σφηνωμένους σε σχισμές του τούνελ σε διαφορετικά σημεία.

Δεν μπόρεσαν να νικήσουν το πολύ δυνατό ρεύμα που τους τράβηξε προς τα μέσα και τους τελείωσε το οξυγόνο.

Οι σκελετοί παραδόθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία. Το σημείο εισόδου στο νερό είναι κυρίως από την τσιμεντένια πλατφόρμα ακριβώς δίπλα από την καντίνα….

Πηγή φωτογραφιών Λιμανάκια Μυστράλ: Forum των 3Β

 

ARIMAR

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button