Γυναίκα

Η ζωη και η καριέρα της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου

Προσωπική ζωή

Γεννήθηκε στο Αιδινι της Μικρας Ασίας αναγκάστηκε όμως να έλθει στην  Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή .

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είχε δύο κόρες, τη Μαίρη και την Καίτη. Μετά τον θάνατο της κόρης της Μαίρης το 1960, βρήκε καταφύγιο στη χαρτοπαιξία. Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών, στις 7 Ιανουαρίου 1972, έχοντας στο πλευρό της την εγγονή της, Ρέα, που τη φρόντισε ως τα γεράματά της.

Καριέρα

Ζώντας μια έντονη και περιπετειώδη ζωή, στην Ελλάδα αρχικά σταδιοδρόμησε ως ηθοποιός, δασκάλα και ποιήτρια, ενώ αργότερα αναδείχθηκε σε σημαντική λαϊκή στιχουργό.

Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1948 και να τα πουλά για ποσά από 200 έως 300 δραχμές, με σκοπό την επένδυσή τους στη  χαρτοπαιξία.

Όταν έγραφε τους στίχους, έπειτα αποποιούνταν τα πνευματικά της δικαιώματα.

Πάρα πολλά τραγούδια της έγιναν επιτυχίες. Στίχοι της υπάρχουν σε πολλές λαϊκές επιτυχίες:

  • Ηλιοβασιλέματα, Περασμένες μου αγάπες σε μουσικη Μανώλη Χιώτη .
  • Δυο πόρτες έχει η ζωή, Φεύγω με πίκρα στα ξέναπου τραγούδησε ο Καζαντζίδη
  • Πετραδάκι, πετραδάκι, Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά, Όνειρο απατηλό σε μουσικη Απόστολου Καλδάρα
  • Η διπρόσωπη (Σβήσε με κυρά μου), σε μουσική και εκτέλεση Αντώνη Ρεπάνης
  • Συρματοπλέγματα βαριά σε μουσικη Μπαμπη Μπακάλη
  • Είμαι αϊτός χωρίς φτερά σε μουσικη Μανου Χατζηδάκι
  • Του ντερβίση το πιοτό και Τι να σου κάνει μια καρδιά σε μουσική που έγραψε ο  Αντώνης Κατιναρης και άλλα πολλά.

Με τον Βασίλη Τσιτσάνης έκανε συνολικά τρία τραγούδια “Το Ντιβάνι” (PARLOPHONE B-74344), που γραμμοφωνήθηκε το 1954 με την Αννα Χρυσαφή  και τον ίδιο τον Βασίλη Τσιτσάνη, “Τα αντράκια” που γραμμοφωνήθηκε το 1957 με τον  Στέλιο Καζαντζίδη και “Ο φλώρος”, πάλι το 1957, με τον Γρηγορη Μπιθικώτση και τη Γιώτα Λυδια

Μερικά τραγούδια της είναι : «Ηλιοβασιλέματα», «Περασμένες μου αγάπες», «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Φεύγω με πίκρα στα ξένα», «Γυάλινος κόσμος», «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά», «Όνειρο απατηλό», «Στο τραπέζι που τα πίνω», «Στου Αποστόλη το κουτούκι», «Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι», «Μου σπάσανε το μπαγλαμά», «Ανεμώνα», «Αργά, είναι πια αργά», «Λίγο-λίγο, θα με συνηθίσεις», «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα», «Αν είναι η αγάπη έγκλημα», «Η διπρόσωπη», «Ένας αϊτός γκρεμίστηκε», «Συρματοπλέγματα βαριά», «Είμαι αετός χωρίς φτερά», «Τι έχει και κλαίει το παιδί», «Η Μαλάμω», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Του ντερβίση το πιοτό», «Τι να σου κάνει μια καρδιά».

Θεωρείται ότι έχει μερικές άγνωστες δημιουργίες, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος αυτών που έγραψε είναι καταχωρημένο στο όνομά της. Η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την αναγνώριση του έργου της και για την είσπραξη δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, παρά την επιτυχία των τραγουδιών της, να πεθάνει φτωχή.

ARIMAR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button