Διεθνή

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βομβαρδισμένο τοπίο η Βηρυτός δύο μήνες μετά την έκρηξη (ΦΩΤΟ)

Πρόεδρος ελληνικής κοινότητας: "Το τραύμα είναι πάρα πολύ μεγάλο"

Ερείπια και εικόνες καταστροφής. Η Βηρυτός παραμένει μέχρι σήμερα βομβαδισμένο τοπίο μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 100 άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από 5.000.

Η έκρηξη συγκλόνισε όλη την κεντρική Βηρυτό και δημιούργησε ένα σύννεφο- μανιτάρι σκόνης στον αέρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ζημιές καταγράφονται ακόμη και σε σπίτια 10 χιλιόμετρα μακριά από το τόπο της έκρηξης.

Την έκρηξη ακολούθησαν διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση λόγω της αποτυχίας της να προλάβει την έκρηξη. Στις 10 Αυγούστου 2020, ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν εξαιτίας της αυξανόμενης πολιτικής πίεσης, η οποία εντάθηκε μετά την έκρηξη.

Το greekrivieranews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Βηρυτού Παναγιώτη Ανδριώτη ο οποίος δήλωσε ότι “δύο μήνες μετά την φονική έκρηξη στο λιμάνι, η πόλη έχει λίγο καθαριστεί όμως ακόμη οι ζημιές στο μεγαλύτερο κομμάτι τους δεν έχουν φτιαχτεί. Η μόνη βοήθεια των πληγέντων προέρχεται  από μικρές οργανώσεις και ΜΚΟ ώστε  να επισκευαστούν τα σπίτια και να μπορέσουν να κατοικηθούν, αν και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες φτιάχνουν μόνοι τις ζημιές χωρίς κάποια ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση”.

Η Ελληνική κοινότητα θρηνεί θύματα και καταστροφές;

Οπως όλοι οι κάτοικοι της  Βηρυτού  έτσι και τα μέλη της Ελληνικής κοινότητας έχουν θύματα και πολλές ζημίες. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε αφού όπως προανέφερα  η κυβέρνηση εδω δεν έχει προσφέρει καμία βοήθεια. Οι πιο πολλοί πάντως τακτοποιούνται  με δικά τους έξοδα η την βοήθεια που έφτασε από το εξωτερικό και μοιράστηκε στην αρχή στους κατοίκους.

Η ζωή συνεχίζεται μετά το τραγικό γεγονός της 4ης Αυγούστου η έχει επηρεαστεί όπως έγινε στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου;

Η ζωή συνεχίζεται αλλά το τραύμα είναι πάρα πολύ μεγάλο… αφού μιλάμε για την καταστροφή μιας ολόκληρης πόλης. Μην ξεχνάτε  ότι το 50-60% των κατοίκων του Λιβάνου ζούν στην Βηρυτό, άρα όλοι έχουν υποστεί πλήγμα στις οικογένειες τους ,στα σπίτια τους στις δουλειές τους από αυτήν την τεράστια καταστροφή. Δεν ξέρω πως θα μπορεί να εξελιχθεί..αλλά ελπίζω τα πράγματα να πάνε πρός το καλύτερο.

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν έδωσε κάποιες ελπίδες στη χώρα; βλέπετε εσείς κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στη πολιτική κατάσταση του Λιβάνου;

Η επίσκεψη του προέδρου Μακρόν έδωσε πολλές ελπίδες στους κατοίκους του Λιβάνου. Ελπίζαμε  να βρεθούν λύσεις σε πολλά πράγματα όμως προς το παρόν είναι όλα παγωμένα και δεν έχει γίνει κάτι απο αυτα που έχει ζητήσει ο πρόεδρος Μακρόν από την κυβέρνηση του Λιβάνου ώστε να προχωρήσει η βοήθεια αυτή.

 

 

ARIMAR

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button